V rámci stáleho zdokonaľovania našej Cider brandy a rozširovania know-how sme sa vybrali na tri dni do južnej Normandie, konkrétne do známej oblasti Calvados – Pays d’Auge.
Musím povedať že návšteva Calvadosu je naozaj úžasný zážitok. Jednak z pohľadu degustácie samotného Cider brandy, ale aj kvôli preskúmaniu rokmi overených postupov, ktoré Francúzi pri výrobe Cideru a jablkovej brandy využívajú.
Deň prvý – Cesta do Normandie a ubytovanie
Dostupnosť regiónu Calvados je lepšia ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ryanair lieta z Bratislavy priamo na letisko Paris Beauvais Tillé. Let trvá cca. 2 hodiny. Na letisku sa dá požičať auto, napríklad aj takáto Fiatka, ktorou to je do Calvadosu ešte 2,5 hodiny jazdy.
Pre náš trip sme si ako základňu zvolili malé mestečko Cambremer, ktoré sa nachádza priamo na známej Cider route.
Mali sme vyhliadnuté tematické ubytovanie v starej prešovni jabĺk, bohužiaľ však na poslednú chvíľu nebolo voľné. Nakoniec sme ale úspešne našli cez Airbnb nocľah priamo v mestečku.
Deň druhý – vybraní výrobcovia Calvadosu
Výrobcov Calvadosu v Pays d’Auge je naozaj požehnane. Preto sme si už dopredu stanovili zoznam piatich, ktorých chceme určite navštíviť.
Každopádne pred takouto náročnou akciou je dobré sa poriadne posilniť.
Calvados Pierre Huet
Na tejto farme rodiny Huet priamo v mestečku Cambremer možno:
- vidieť funkčnú destilačnú aparatúru priamo v showroome
- ochutnať celé spektrum ich Calvadosu/Cideru
- pozrieť si ich jablkové sady
Taktiež po objednaní sa na exkurziu (ak neviete po francúzsky tak ideálne aspoň 1 deň vopred) možno:
- navštíviť výrobňu a samotné archívne pivnice Pierre Huet
- získať cenné informácie od sprievodkyne
- absolvovať riadenú degustáciu
- a ak máte záujem, vliezť si do dubového suda
Manoir de Grandouet
Na túto rodinnú farmu sme dorazili akurát v čase obeda. Odskočili sme si preto do susednej dediny Bonebosq na futbalový zápas a samozrejme bagetu s hranolkami.
Ak neprídete počas obednej prestávky u Grandouetovcov môžete:
- prejsť si starodávnu výrobňu Cideru a Calvadosu
- pozrieť si pekné video z celého procesu výroby
- ochutnať ich produkty v malej predajni pri vchode
Pri tejto návšteve sme sa dozvedeli viacero „insider info“ priamo od členov Grandouet rodiny:
- na Grandouet Cider/Calvados používaju 25 odrôd jabĺk
- zbierajú ich počas októbra až decembra
- jablká pred spracovaním uskladňujú max. do 15 dní
- nerobia blendy – tzn. každý calvados je z jedného ročníka
- najstarší komerčne dostupný Calvados má 15 rokov
- 3 druhy zberu jabĺk – ručne/ stroj shaker / stroj shaker s dekou
- Pri zrení v dubovom sude – 1% strata alkoholu ročne
- na pálenie Calvadosu používajú svoj najsuchší Cider
- do sudov dávajú 72% Eau-de-Vie
- Calvados riedia až pri samotnom fľašovaní
- všetky fľašky s Calvadosom zalievajú voskom
- väčšina ich produkcie sa fľašuje ako Cider
Calvados François Hélie
Malá farmička starého pána s výborným Ciderom a ešte lepším Calvadosom.
Bohužial nevedel ani slovo po anglicky, takže sme sa od neho veľa nedozvedeli.
Famille Montais
Ďaľšia z menších farmičiek na Cider route. Aj keď robí primárne mlieko do známeho syru Camembert, po krátkej debate a zoznámeni sa s celou rodnikou, nás pán domáci zaviedol aj do svojej Cider pivnice.
Zaujímavosťou je že nemá svoje destilačné zariadenie, ale pravidelne ho navštevuje mobilná destilačná kolóna.
Deň tretí – zážitok s Kalvadosom
Calvados Experience
V priestoroch známeho výrobcu Calvadosu Pére Magloire sme objavili zaujímavú atrakciu. Otvorili ju len 3 mesiace pred našou návštevou, takže sme o nej dopredu nevedeli.
Ide o zážitkovú exkurziu cez 7 miestností, ktorá vás prevedie stáročnou históriou Kalvadosu od Vikingov až po súčasnosť.
Bohužial vovnútri je zakázané fotiť, takže vám to nevieme ukázať:
- úvodná miestnosť – stvorenie sveta, zmysel života a živá voda (po francúzsky nazývaná – čistá pálenka)
- historická časť – história Calvadosu, San Salvador, Vikingovia, Normani, I. a II. svetová vojna
- zber jabĺk – odrody, trasúca sa zem, západ slnka
- výroba Cideru – interaktívna podlaha plná jabĺk a hora jabĺk až po strop premietaná projektorom, spracovanie jabĺk
- destilácia – prvý alchymisti, destilačné zariadenie, orientačné hodnoty pri pálení a výlisnosť z jabĺk
- výroba sudov – staré nástroje, ukážky sudov, princíp zrenia pálenky
- marketing a súčasnosť – rôzne krajiny vývozu Kalvadosu
Samozrejme exurzia bola zakončené riadenou degustáciou v tématických priestoroch Pére Magloire.
Domaine Dupont
Jedna z väčších komerčných fariem. Musíme povedať že po degustácii sa potvrdilo ich tvrdenie, že radi experimentujú s novými produktami a chuťami Cideru.
Calvados Camut
Tento nesplnený cieľ môžeme smelo považovať za najväčšiu prehru našej cesty. Túto živú legendu medzi výrobcami Calvadosu, sa nám bohužial nepodarilo navštíviť.
Od roku 1800 rodina Camutovcov vyrába 100% farmársky Kalvados. Využívajú na to 25 špecifických odrôd jabĺk dopestovaných na svojich 115 akroch sadov. Bezpochyby aj medzi miestnymi výrobcami sú bratia Camutovci považovaní za neoficiálnu autoritu.
Každopádne je to skvelá motivácia, prečo sa do južnej Normandie zasa vrátiť.