Jablková brandy

Jablková alebo Cider brandy je destilát z jablkového Cideru – čistého fermentovaného jablkového muštu.

Postup výroby je postavený na dvojitej destilácii a je podobný výrobe ďaľších brandy ako napríklad koňak alebo armagnac.

Calvados na stole

Najslávnejšou cider brandy je Francúzsky Calvados z Dolnej Normandie. Keby armagnac a koňak boli bratia, Calvados by bol ich nóbl bratranec.

Na Slovensku máme vynikajúce podmienky na výrobu jablkovej brandy. Je to jednak vďaka bohatej histórii pestovania jabĺk v našom regióne ale aj vďaka dostupnosti Slovenského dubu, kľúčovej súčasti pri vyzrievaní tohoto jedinečného destilátu.

Názov Calvados sa však môže používať len pre jablkovú brandy vyrobenú v Normadii a je chránený certifikátom Appellation d’origine contrôlée.

Označuje sa na základe toho, ako dlho dozrieva v dubových sudoch

  • Minimálne 2 roky: Fine , Trois étoiles, Trois pommes alebo V.S
  • Minimálne 3 roky: Vieux alebo Reserve
  • Minimálne 4 roky: V.O., Vieille Reserve alebo V.S.O.P
  • Minimálne 6 rokov: Extra, X.O, Napoléon, Hors d’âges, Très Vieille Réserve alebo Très Vieux