Jablková alebo Cider brandy je destilát z jablkového Cideru – čistého fermentovaného jablkového muštu.
Postup výroby je postavený na dvojitej destilácii a je podobný výrobe ďaľších brandy ako napríklad koňak alebo armagnac.
Najslávnejšou cider brandy je Francúzsky Calvados z Dolnej Normandie. Keby armagnac a koňak boli bratia, Calvados by bol ich nóbl bratranec.
Na Slovensku máme vynikajúce podmienky na výrobu jablkovej brandy. Je to jednak vďaka bohatej histórii pestovania jabĺk v našom regióne ale aj vďaka dostupnosti Slovenského dubu, kľúčovej súčasti pri vyzrievaní tohoto jedinečného destilátu.
Názov Calvados sa však môže používať len pre jablkovú brandy vyrobenú v Normadii a je chránený certifikátom Appellation d’origine contrôlée.
Označuje sa na základe toho, ako dlho dozrieva v dubových sudoch
- Minimálne 2 roky: Fine , Trois étoiles, Trois pommes alebo V.S
- Minimálne 3 roky: Vieux alebo Reserve
- Minimálne 4 roky: V.O., Vieille Reserve alebo V.S.O.P
- Minimálne 6 rokov: Extra, X.O, Napoléon, Hors d’âges, Très Vieille Réserve alebo Très Vieux