Jablková alebo Cider brandy je destilát z jablkového Cideru – čistého fermentovaného jablkového muštu. Ide o obľúbený nápoj s bohatou históriou a charakteristickou chuťou.
Postup výroby je postavený na dvojitej destilácii a je podobný výrobe ďaľších brandy ako napríklad koňak alebo armagnac.
Cider brandy je napríklad aj Francúzsky Calvados z Dolnej Normandie. Keby armagnac a koňak boli bratia, Calvados by bol ich nóbl bratranec.
Názov Calvados sa však môže používať len pre jablkovú brandy vyrobenú v Normadii a od roku 1942 je chránený certifikátom Appellation d’origine contrôlée.
Na Slovensku máme vynikajúce podmienky na výrobu jablkovej brandy. Je to jednak vďaka bohatej histórii pestovania jabĺk v našom regióne ale aj vďaka dostupnosti Slovenského dubu, kľúčovej súčasti pri vyzrievaní tohoto jedinečného destilátu.
Cider brandy sa označuje na základe toho, ako dlho dozrieva v dubových sudoch
- Minimálne 2 roky: Fine , Trois étoiles, Trois pommes alebo V.S
- Minimálne 3 roky: Vieux alebo Reserve
- Minimálne 4 roky: V.O., Vieille Reserve alebo V.S.O.P
- Minimálne 6 rokov (často však aj oveľa dlhšie): Extra, X.O, Napoléon, Hors d’âges, Très Vieille Réserve alebo Très Vieux
- V prípade naozaj výnimočného ročníku, býva Cider brandy označená aj príslušným rokom
Ak sa chcete dozvedieť viac o niektorých zaujímavých Cider brandy, pozrite si našu sekciu s Degustáciami. V prípade že by ste sa chceli na degustácii Jablkovej brandy aj zúčastniť, prihláste sa do nášho newsletru, a mi vám dáme vedieť o najbližšej.