Aké jablká použiť na jablkovú brandy

Aké jablká použiť na jablkovú brandy

Výber správnych jabĺk a ich pomeru na cider brandy je asi najlepšie strážené tajomstvo jednotlivých výrobcov calvadosu.

V súčasnosti existuje asi 6000 rozličných odrôd jabĺk, z toho sa na výrobu cideru používa cca. 200.

Požadovaná kvalita sa dosahuje kombináciou týchto troch základných typov jabĺk:

  • Sladké – 30%
  • Horko sladké – 35%
  • Horké – 10%
  • Kyslé  – 25%

Výsledný pomer chutí vo vylisovanom mušte by mal byť asi ako v poslednom stĺpci nasledujúcej tabuľky.

ZložkaBramley's Seedling Coxova renetaTypické horko-sladkéIdeálne jablko
Cukor10121515
Kyselina jablčná>10,5<0,20,4
Triesloviny<0,050,1>0,20,2
Škrob0-2% v závislosti od zrelosti ovocia
Pectín0-1% v závislosti od doby skladovania ovocia

V našich podmienkach však pestovanie odrôd horko-sladkej chuti nie je veľmi bežné.

Zo skúsenosti by som doporučil postaviť recept na starých slovenských odrodách, samozrejme každý si svoj recept prispôsobí podľa seba.

Spomenutý pomer používame my a je nastavený tak, aby sme získali tie najlepšie chute z pôvodných slovenských odrôd.

V jednotlivých krajinách sa však skladba použitých odrôd líši v závislosti od dostupných odrôd a miestnych chutí.

FrancúzskoŠpanielskoUKDrndička
Douce40%Dulce15%Sweet10%Sladké30%
Douce amere40%Dulce-amarga15%Bitter-sweet40%Horko-sladké35%
Amere10%Amarga5%Bitter-sharp20%Horké (Horko-kyslé)10%
Aigre/Acidulee10%Acida + Semi-acida40% + 25%Sharp30%Kyslé25%

Môj osobný názor je, že s využitím lokálnych odrôd sa dá dosiahnuť jablková brandy porovnateľnej a dokonca lepšej kvality ako v krajinách s dlhou históriou pripravy cider brandy.

Veľmi zaujmavé informácie o starých a krajových odrodách je možné nájsť v tejto publikácii Technickej univerziy vo Zvolene.

Vybrané jablká vhodné na príravu jablkovej brandy

Staré slovenské odrody:

  • Antonovka
  • Kanadská reneta
  • Ontario
  • Boskopské
  • Coxova reneta
  • Gravensteiner/Gravštínské
  • Jadernička moravská
  • Croncelské
  • Parména zlatá zimná

Moderné odrody:

  • Topaz

Originál cider jablká:

Ak viete o nejakej vynikajúcej odrode, ktorá tu chýba. Dajte mi prosím vediet, určite ju sem dolpním.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *