100 ročné Slovenské duby a dubové sudy

100 ročné Slovenské duby a dubové sudy

Slovensko patrí do elitného klubu štyroch krajín s naj­kva­lit­nej­ším su­dár­skym dre­vom. Okrem Slovenských dubov sa totiž využíva len drevo z

  • Francúzska,
  • USA,
  • a susedného Maďarska.

Najlepšie stromy vhodné na výrobu exkluzívnych destilátov, rastú v lesoch v okolí

  • Topoľčianok,
  • Levíc,
  • Krupiny,
  • Smoleníc,
  • Michaloviec
  • a Vranova nad Topľou.

Slovenský dub

A čo robí tieto urastené stromy výnimočnými?

„Prekvapujúco chudobná pôda, ale s bohatým minerálnym podložím. Stromy rastúce v nadmorskej výške od 300 do 600 metrov nad morom zažijú tuhé zimy. Majú malé ročné prírastky, letokruhy sú tesno pritkané jeden k druhému, ale zato drevo je husté, s vynikajúcim zložením tanínov, teda trieslovín,“ vysvetľuje prednosti slovenských dubov odborník Július Polonyi.

Pre dozrievanie jablkového brandy je kvalitný dubový sud kľúčový. Využívajú sa na to sudy s jemným vypálením, ktoré si stále zachovávajú arómu vanilky a mandlí.

Dostupnosť lokálneho dreva špičkovej kvality, predstavuje veľkú výhodu pri príprave cider brandy na Slovensku.

Výrobcov kvalitných dubových sudov je u nás viacero. Zo skúsenosti by som doporučil jedného zo

Ako sa vyrába dubový sud

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *