Otázka znie, ako sa pripravuje pravý Francúzsky Calvados?
Je samozrejmé, že postup sa môže u jednotlivých výrobcov líšiť.
Každopádne toto sú základné kroky, ktoré sa používajú pri jeho výrobe.
9 základných krokov:
- Pomlieť/rozdrtiť vhodné jablká
- Vyprešovať mušt
- Pomalá, 2 mesačná fermentácia muštu -> Cider
- Cider necháme zrieť 6 mesiacov
- Dvojitá destilácia
- Destilácia -> „petite eau“ ktorá obsahuje 28 – 30% alkoholu
- Destilácia -> „eau-de-vie“ Calvados ktorý obsahuje 60 – 80% alkoholu
- Použijeme dubové sudy len s jemným vypálením, zachovajú si stále arómu vanilky
- Zrenie v nových dubových sudoch – 3 mesiace
- Následne brandy zreje v starých sudoch
- Výsledný produkt sa označuje podla počtu rokov zrenia
Ak máte nejaké ďalšie dôležité kroky na doplnenie, dajte mi prosím vedieť v komentároch.