O výrobcovi
Na našom výlete po známej Cider Route sme náhodou zavítali aj k pánovi menom François Hélie.
Síce sme s ním veľmi po anglicky nepokecali, ale to čo nám dal ochutnať stálo naozaj za to. Tak sme si samozrejme odniesli fľaštičku aj domov.
François Hélie – Hors d’Age
Podľa názvu dozrieva Hors d’Age pálenka minimálne 6 rokov v dubových sudoch, táto konkrétna však zrela minimálne 8 rokov. Ide teda o brandy z ktorej sa už napijú aj fajnšmekry z dolnej Normandie. Jedna miestna slečna nám s úsmevom povedala že, „Kým calvados nemá aspoň 8 rokov, u nás ho používame len na varenie“.
Pri pohľade do pohárika sa farba pohybuje niekde medzi jasnou citrónovou a pomarančovou žltou.
Vôňa je svieža kvetinová, možno s prvým náznakom pečeného jablka. Chuť je jemne korenistá s náznakom mäty. Po chvíli môžete na podnebí ucítiť slanú chuť maslového karamelu.
Pri optimálnej teplote a vlhkosti (ideálne v pivnici) môžete fľašu skladovať aj niekoľko 10-tok rokov. Takisto všetky fľašky od tohoto výrobcu boli uzavreté pečatným voskom.
Ako podávať
- Vynikajúci je po jedle ako digestívum. Vyniká svojou jemnou aromatickou chuťou.
Kde ho zohnať
Túto skvelú brandy sme získali priamo od výrobcu na jeho farme a neviem o tom, že by sa momentálne dala na Slovensku kúpiť.