Oberačka jabĺk 2018

Oberačka jabĺk 2018

V polke októbra sme absolvovali tohtoročnú oberačku jabĺk.

Keďže tento rok ovociu naozaj prial, s výsledkom môžeme byť viac ako spokojní.

Spracovali sme 1350 kg jabĺk na kvas a cider.

Použité jablká z nášho sadu

  • Kanadská reneta
  • Ontario
  • Jonathan
  • Daľšie dve staré odrody (bližšie neurčené, ale vynikajúce)

Výsledná prirodzená cukornatosť muštu bola 11° NM.

Pár tipov, ktoré sa môžu hodiť

  • Jablká nie je zlé nechať uskladnené nejaké 1-2 týždne pred pomletím, ale nie je to nutné
  • Ak chceme jablká prešovať, je ideálne pomlieť ich na kúsky veľkosti hrášku
  • Existuje možnosť nechať nakvášať rmut (cca. týždeň) pred samotným prešovaním
  • Je lepšie prešovať sendvičovým lisom ako v koši
  • Na prešovanie si treba nechať dosť času
  • Cukornatosť jablčného muštu sa zvyčajne pohybuje od 9° NM do 15° NM

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.