V polke októbra sme absolvovali tohtoročnú oberačku jabĺk.
Keďže tento rok ovociu naozaj prial, s výsledkom môžeme byť viac ako spokojní.
Spracovali sme 1350 kg jabĺk na kvas a cider.
Použité jablká z nášho sadu
- Kanadská reneta
- Ontario
- Jonathan
- Daľšie dve staré odrody (bližšie neurčené, ale vynikajúce)
Výsledná prirodzená cukornatosť muštu bola 11° NM.
Pár tipov, ktoré sa môžu hodiť
- Jablká nie je zlé nechať uskladnené nejaké 1-2 týždne pred pomletím, ale nie je to nutné
- Ak chceme jablká prešovať, je ideálne pomlieť ich na kúsky veľkosti hrášku
- Existuje možnosť nechať nakvášať rmut (cca. týždeň) pred samotným prešovaním
- Je lepšie prešovať sendvičovým lisom ako v koši
- Na prešovanie si treba nechať dosť času
- Cukornatosť jablčného muštu sa zvyčajne pohybuje od 9° NM do 15° NM