Slovensko patrí do elitného klubu štyroch krajín s najkvalitnejším sudárskym drevom. Okrem Slovenských dubov sa totiž využíva len drevo z
- Francúzska,
- USA,
- a susedného Maďarska.
Najlepšie stromy vhodné na výrobu exkluzívnych destilátov, rastú v lesoch v okolí
- Topoľčianok,
- Levíc,
- Krupiny,
- Smoleníc,
- Michaloviec
- a Vranova nad Topľou.
A čo robí tieto urastené stromy výnimočnými?
„Prekvapujúco chudobná pôda, ale s bohatým minerálnym podložím. Stromy rastúce v nadmorskej výške od 300 do 600 metrov nad morom zažijú tuhé zimy. Majú malé ročné prírastky, letokruhy sú tesno pritkané jeden k druhému, ale zato drevo je husté, s vynikajúcim zložením tanínov, teda trieslovín,“ vysvetľuje prednosti slovenských dubov odborník Július Polonyi.
Pre dozrievanie jablkového brandy je kvalitný dubový sud kľúčový. Využívajú sa na to sudy s jemným vypálením, ktoré si stále zachovávajú arómu vanilky a mandlí.
Dostupnosť lokálneho dreva špičkovej kvality, predstavuje veľkú výhodu pri príprave cider brandy na Slovensku.
Výrobcov kvalitných dubových sudov je u nás viacero. Zo skúsenosti by som doporučil jedného zo
- Štiavnických vrchov (aktualizované september 2021 – momentálne sudy v Štiavnici nerobia)
- alebo Pukanca.