O výrobcovi
História rodiny Dupont v regióne Pays d’Auge v Normandii siaha viac ako 3 storočia do histórie. Rodinný statok zahŕňa 30 hektárov ovocných sadov a Dupontovci tam od roku 1916 produkujú mušt, pommeau a calvados vynikajúcej kvality.
Etienne Dupont pri zdokonaľovaní výrobného procesu čerpal z najlepších techník používaných pri výrobe koňaku. Študoval, experimentoval a zdokonaľoval svoje pivničné majstrovstvo, aby dosiahol rovnakú úroveň elegancie a chuti ako v tých najlepších brandy.
Niektoré z týchto techník, ako napríklad ručné triedenie jabĺk a zapojenie profesionálneho enológa, sú pri výrobe jablčného muštu neoceniteľné. Samozrejme vysoká kvalita jabĺk je stále prvým najdôležitejším predpokladom. Až potom môže výroba jablčného muštu a následne calvadosu dosiahnúť najvyššej úrovne.
Domaine Dupont – Hors d’âge
Calvados Domaine Dupont – Hors d’âge je zmesou Calvadosu Pays d’Auge, z ktorých najmladší zrel v 400 litrových, vypálených dubových sudoch minimálne šesť rokov. Z toho 25% času v novom dreve.
- Farba: Zlato žltá až jemne medená
- Vôňa: Príjemná s vhodnou komplexnosťou, jemne drevitá. Ovocná aróma jabĺk a banánov. Náznak kvetinovej vône ruží a jazmínu. Keď s ním jemne pokrúžite v pohári, zložitosť jeho vône sa ešte viac rozvynie.
- Chuť: Sladkastá vyvážená chuť. Náznaky zrelých jabĺk a prvkov použitého dreva.
Ako podávať
Pri degustácii tejto brandy sme mali to šťastie, že sme ho mohli spojiť s posedením a ochutnávkou vynikajúcich vín u našich priateľov z vinárstva Čavojský.
Najlepšie si ho vychutnáte ako aperitív buď samostatne, s ľadom alebo s kvapkou vody, ktorá ešte viac otvorý jeho arómu. Podáva sa tiež ako digestív ideálne pri teplote 20-22°C.
Kde ho zohnať
Na Slovensku nie je dostupný v bežných obchodoch. Degustovanú vzorku sme si priniesli priamo z našej cesty po južnej Normandii.
Ak by ste mali informáciu, kde sa dá calvados Dupont u nás kúpiť, dajte mi prosím vedieť v komentároch.