Francúzsky Calvados je špecifický jednak postupmi pri svojej výrobe, ale do veľkej miery aj použitými odrodami jabĺk. Tak ako väčšinu postupov pri výrobe francúzskej cider brandy, aj jablká povolené pri jeho výrobe, diktuje špecifikácia kontrolovaného označenia pôvodu „AoC“ o ktorej sme písali detailnejšie v predchádzajúcom článku.
Pri našich potulkách po južnej Normandii sme sa s miestnymi výrobcami francúzskeho Calvadosu často rozprávali práve o použitých odrodách jabĺk. V ďalšej časti článku si môžete pozrieť najpoužívanejšie odrody jabĺk, rozdelené do štyroch základných kategórií podľa ich chuťových vlastností.
Sladko – Horké (Douce – Amere)
- Argile Grise
- Bedan
- Bergerie de Villerville
- Binet Rouge
- Bisquet
- Calard
- Cimetiere de Blangy
- Fagottier
- Groin d’Ane
- Gros Yeux
- Herbage Sec
- Jeannetonne
- Joly Rouge
- La Pilee
- Long Bois
- Noel des Champs
- Petite Sorte
- Pomme de Cheval
- Pomme de Rouen
- Saint Aubin
- Pot de Vin
- Saint Martin
- Rouge Mulot
- Saint Philbert
Horké (Amere)
- Domaines
- Egyptia
- Frequin Rouge
- Mettias
- Moulin a Vent
- Solage a Coutt
Sladké (Douce)
- Coqurelle
- Doux Normandie
- Doux Veret de Carrouges
- Germaine
- Orpolin
- Peau de Vache
- Rouge Duret
- Rouge Folie
- Rousse de L’Orne
Kyslé (Acide)
- Petit Jaune
- Rambault
- Rene Martin