Ktoré jablká používajú Francúzi na svoj Calvados

Ktoré jablká používajú Francúzi na svoj Calvados

Francúzsky Calvados je špecifický jednak postupmi pri svojej výrobe, ale do veľkej miery aj použitými odrodami jabĺk. Tak ako väčšinu postupov pri výrobe francúzskej cider brandy, aj jablká povolené pri jeho výrobe, diktuje špecifikácia kontrolovaného označenia pôvodu „AoC“ o ktorej sme písali detailnejšie v predchádzajúcom článku.

Postup spracovania jabĺk vo francúzskom Calvadose.
Základný postup spracovania jabĺk v Calvadose

Pri našich potulkách po južnej Normandii sme sa s miestnymi výrobcami francúzskeho Calvadosu často rozprávali práve o použitých odrodách jabĺk. V ďalšej časti článku si môžete pozrieť najpoužívanejšie odrody jabĺk, rozdelené do štyroch základných kategórií podľa ich chuťových vlastností.

Jablká používane vo Francúzsku na Calvados.
Najpoužívanejšie francúzske odrody jabĺk

Sladko – Horké (Douce – Amere)

  • Argile Grise
  • Bedan
  • Bergerie de Villerville
  • Binet Rouge
  • Bisquet
  • Calard
  • Cimetiere de Blangy
  • Fagottier
  • Groin d’Ane
  • Gros Yeux
  • Herbage Sec
  • Jeannetonne
  • Joly Rouge
  • La Pilee
  • Long Bois
  • Noel des Champs
  • Petite Sorte
  • Pomme de Cheval
  • Pomme de Rouen
  • Saint Aubin
  • Pot de Vin
  • Saint Martin
  • Rouge Mulot
  • Saint Philbert

Horké (Amere)

  • Domaines
  • Egyptia
  • Frequin Rouge
  • Mettias
  • Moulin a Vent
  • Solage a Coutt

Sladké (Douce)

  • Coqurelle
  • Doux Normandie
  • Doux Veret de Carrouges
  • Germaine
  • Orpolin
  • Peau de Vache
  • Rouge Duret
  • Rouge Folie
  • Rousse de L’Orne

Kyslé (Acide)

  • Petit Jaune
  • Rambault
  • Rene Martin

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *