Ako chutí Calvados Boulard – V.S.O.P.

O výrobcovi

Za oficiálneho zakladateľa tejto celosvetovo (aj na Slovensku) pomerne rozšírenej značky, sa dá považovať Pierre-Auguste Boulard. Ten v roku 1825 založil svoju slávnu destilérku Calvados Boulard, nasledovaný 4-mi generáciami svojich potomkov. Dalo by sa povedať, že majú veľkú zásluhu na rozšírení tejto skvelej jablkovej brandy aj za hranice južnej Normandie a samotného Francúzska.

Calvados Boulard
Calvados Boulard

V roku 1942 sa rodina Boulardovcov podielala na vytvorení pravidiel a zásad pre výrobu Francúzskeho cider brandy – AOC Calvados Pays d’Auge. Najväčšiu zásluhu majú asi na zahrnutí klasickej metódy dvojkotlovej destilácie v medených kotloch do spomínaného AOC štandardu.

Spojenie s inou slávnou značkou jablkovej brandy – Calvados Lecompte v roku 1995 umožnilo firme ďalší rozmach a rozšírenie pôsobenia. Aktuálnym majiteľom značky Boulard je firma Spirit France, ktorá ju odkúpila v roku 2007.

Momentálnym pivničným majstrom, ktorý stojí za kvalitou tejto značky je Sylvain Pluchard. Mieša, ochutnáva a pravidelne kontroluje všetky jeho vzácne sudy, aby dosiahol kvalitu generáciami vyladenej značky Calvados Boulard.

Pivničný majster calvados Boulard - Sylvain Pluchard
Pivničný majster – Sylvain Pluchard

Calvados Boulard – V.S.O.P.

Táto cider brandy je výsledkom miešania rôznych Calvadosov Pays d’Auge, ktoré zreli minimálne 4 roky. Po namiešaní ostáva toto VSOP-čko v dubových sudoch ešte dostatok času, aby získalo svoju charakteristickú jemnosť.

Tento kvalitný, aj keď na môj vkus trošku komerčný Calvados, bol ocenený na viacerých medzinárodných súťažiach – vrátane Ultimate Spirits Challenge v roku 2020, kde získal 94 zo 100 možných bodov.

  • Farba: Jantárová až zlatá.
  • Vôňa: Ovocná, jemné dubové tóny, lieskový oriešok a brioška.
  • Chuť: Vyvážená chuť vanilky, dubového dreva, zrelých jabĺk a jablkového pyré.

Ako podávať

Najlepšie si ho vychutnáte ako aperitív buď samostatne, s ľadom alebo s kvapkou vody. Podáva sa tiež ako digestív ideálne pri izbovej teplote 20-22°C. Calvados Boulard je známy tiež promovaním svojich destilátov aj ako súčasť rôznych koktejlov.

Kde zohnať Calvados Boulard

Na Slovensku je pomerne široko dostupný vo väčšine online obchodov aj v baroch a reštauráciách.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *