Oberačka jabĺk 2019

Oberačka jabĺk 2019

Počas druhého a tretieho októbrového víkendu sme absolvovali oberačku a prešovačku tohtoročnej úrody jabĺk.

Keďže sa tohtoročná úroda nedala objemom ani zďaleka prirovnať tej z roku 2018, sústredili sme sa viac na výťažnosť celého procesu prešovania. Spracovali sme cca 650 kg jabĺk, z ktorých sa nám podarilo získať 270l muštu na cider a zároveň sme namleli 400l kvasu na jablkovicu.

Použité odrody jabĺk

  • Stará odroda z nášho sadu
  • Kanadská reneta
  • Ontário

Tento rok sme do základného pomeru pridali na skúšku aj dve nové odrody zo sadu Pustá Hora v Kozárovciach. Štandardne spracuvávame len odrody z našich sadov, ale majiteľ sadu nám potvrdil, že “Sad nie je a od svojho vzniku ani nebol chemicky ošetrovaný.“:

  • Topaz
  • Rubinola

Výsledna cukornatosť muštu na cider a kvas bola 1,057 SG (12,0° NM).

Jablkový sad
Jablkový sad
Jabĺčko
Všetky jablká sa oberajú ručne
Občerstvenie v sade
Občerstvenie v sade
Jabĺčka pripravené na spracovanie
Jabĺčka pripravené na spracovanie
Mlynček na jablká
Mlynček na jablká
Pracovný tím
Pracovný tím
Majča pripravená na prešovanie
Majča pripravená na prešovanie
A už to tečie
A už to tečie …
Demižón
… pekne rovno do demižónu.
Mušt cider kalvados
Mušt, cider a kalvados
Muštomer
Nameraných krásnych 1,057 SG
Kyselinky v mušte
Zmerali sme tiež kyselinky v mušte – TA
Kvasinky
Trocha alchýmie s vínnymi kvasinkami
Maká sa až do noci
Maká sa až do noci
Kvasenie priebeh
A takto to v tanku postupne pracovalo…
Cider
Cider pripravení na pálenie Cider brandy

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *